Provatherm dakaccessoires EPDM

Nieuw! PROVATHERM.NL kunststof dakdoorvoeren, waterafvoeren en hoekstukken voor EPDM dakbedekkingen

De aanleiding:

De markt voor EPDM dakbedekkingen is de laatste tijd gestadig gegroeid. Tot dusver had PROVATHERM.NL voor dit type dakbaan geen passend product. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een verantwoorde oplossing. EPDM kent een andere verbindingstechniek dan de meeste andere dakbanen. EPDM kun je niet thermisch lassen. De sterkste verbinding krijg je met vulkaniseren. Daarnaast komt het vaak voor dat details worden ingewerkt met behulp van MS polymeerkit. PROVATHERM.NL is daarom op zoek gegaan naar een oplossing die goed te verbinden is met MS polymeer kit. Het is gelukt hiervoor een aantal passende oplossingen te vinden die in de bestaande matrijzen geproduceerd kunnen worden. Het grote voordeel van deze producten is: ze zijn uit 1 stuk gegoten; dus geen losse plakstukken eraan.

provatherm-dakaccessoires-epdm-1

De nieuwe zijuitlopen voor EPDM 60×80 mm 90° uit één stuk gegoten (art.nr. 6080.8)

Inmiddels beschikken wij over een uitgebreid assortiment zijuitlopen, onderuitlopen, dakdoorvoeren en hoekstukjes. Deze artikelen zijn allemaal uit voorraad leverbaar. Ook voor het speciale maatwerk, zoals bijvoorbeeld noodoverlopen is een passende oplossing beschikbaar.

Het onderzoek:

Er is onderzoek gedaan met behulp van een aantal in de markt gangbare MS polymeer kitten. Daarnaast is ook een door Provatherm.nl leverbare kit in de tests meegenomen. Er is een strook van 50 mm breed EPDM op een plakstuk gekit. Na 4 weken uitharden van de kit werd de sterkte bepaald door middel van het belasten van de verbinding onder een hoek van 90°. Zodra er separatie over de volle strookbreedte van 50 mm optrad tussen de EPDM strook en het plakstuk werd de hechtkracht gemeten. Dit gebeurde door het wegen van de belasting. Tevens werd het bezwijkbeeld vastgelegd.

provatherm-dakaccessoires-epdm-2

Bezwijken over de volle strookbreedte

Vervolgens werden de proefstukken 4 weken bij 80°C in droge omstandigheden bewaard en opnieuw getest. Van terugval van de sterkte na 4 weken bij 80°C was geen sprake; de gevonden waarden bleven vrijwel gelijk aan de initiële sterkte. In vrijwel alle gevallen was de hechtkracht van de kit groter dan de eigen sterkte van de kit. De kwaliteit van de kit is maatgevend voor de sterkte van de verbinding. Bij een goede kwaliteit kit ligt deze sterkte rond de 130 Nm per 50 mm strookbreedte. Deze waarden zijn vergelijkbaar met de initiële sterkte van APP gemodificeerde bitumen dakbanen. Van dit type dakbedekking loopt deze sterkte na veroudering nog wel wat terug.

provatherm-dakaccessoires-epdm-3

Overzicht van de proefbelasting

Maatwerk:

MS polymeer kit hecht uitstekend aan hard PVC. Dit materiaal wordt veel gebruikt voor de productie van noodoverlopen en ander maatwerk.

Bijvangst:

Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat PVC dakbanen net als EPDM uitstekend hechten aan MS Polymeer kit. Een thermische verbinding is echter altijd sterker dan een gekitte verbinding. Andere dakbanen als TPO en ECB zijn ongeschikt voor deze toepassing.